x
Vse kategorije

Holesterol!

sreda, 31 maj 2017

Holesterol! Se ga lahko rešimo po naravni poti?

Kadar je holesterol v mejah normale, se z njim ne ukvarjamo kaj dosti. Toda ko nas zdravnik opozori na povišanje njegove ravni, si marsikdo zaželi, da bi bil nanj pozoren že prej. Povišan holesterol je resno tveganje za zdravje, zato je zelo pomembno, da stanja ne ignoriramo. Tudi če se vam zdi, da je holesterol skoraj nemogoče spraviti v priporočljive vrednosti, ne obupajte. Jemanje sintetičnih statinov ni edina rešitev, raje poiščite pomoč med naravnimi izdelki!

Telo za svoje delovanje nujno potrebuje holesterol, saj pomaga ohranjati  tekoče stanje krvnega obtoka, omogoča pa tudi gradnjo in rast celic. Kadar ga  imamo ravno prav, je celo dobrodošel. Če  holesterol v krvi preseže varne meje, pa  dela v našo škodo. Takrat se začne kopičiti  v arterijah, kar lahko sčasoma povzroči zo-  ženje in zamašitev žil. Če se zamaši srčna  arterija, pride do srčne kapi; kadar se zama-  šijo žile, ki vodijo v možgane, človeka zadene možganska kap. Za nameček je dokazano, da so ljudje z višjo ravnjo holesterola v  krvi v večji nevarnosti, da zbolijo za angino  pektoris in perifernimi žilnimi boleznimi. Nekateri strokovnjaki menijo, da povišan holesterol ljudi prav tako naredi dovzetnejše za  bolezni obtočil.

Vsaj tistega dela, da povišan holesterol poveča nevarnost za srčni infarkt in možgansko kap, se večina zaveda. Zato si seveda nihče ne želi preveč holesterola. A kaj, ko je lahko uravnavanje zelo zahteven podvig.

PREVZEMITE NADZOR

Holesterol je treba imeti stalno pod nadzorom, ne glede na starost, spol, splošno počutje in kilograme. Če je bila ob vašem zadnjem merjenju vrednost krvnih maščob v mejah normale, je priporočljivo, da stanje holesterola v telesu preverjate vsakih pet leT. Tisti, ki imajo holesterol že povišan ali imajo enega ali več dejavnikov tveganja, pa bi si morali ravni holesterola nadzirati pogosteje. Prvi pogoj, da lahko imamo holesterol pod nadzorom, je ta, da se sploh zavedamo, da ga imamo preveč.

UKREPAJTE PRAVOČASNO!

Mejne vrednosti skupnega holesterola znašajo 5 mmol/L. O bolezenskem stanju govorimo, kadar je raven holesterola višja od 7 mmol/L. Ko holesterol preseže vrednost 8 mmol/L, ga je skoraj nemogoče znižati brez uporabe sintetičnih statinov, ki pa imajo žal ogromno stranskih učinkov. Med njimi so možnost pojava apatije, depresivnih stanj, motenj spomina, težav z očmi, trebušnih bolečin, simptomov, podobnih gripi, bolečin v mišicah (kar nakazuje na razpad tkiv, ki lahko resno ogrozijo tudi zdravje ledvic), motenj v delovanju jeter, slabosti, bruhanja, kožnih izpuščajev, raka in zmanjšanja potence. Ni jih malo, ki ob branju stranskih učinkov na navodilih, priloženih zdravilu za nižanje holesterola, raje tvegajo srčni infarkt, kot da bi morda utrpeli nove bolezni. Zato je že ob prvem povišanju holesterola smiselno poskrbeti za svoje zdravje, sploh ker si lahko takrat še veliko pomagamo po naravni poti. Tistim, ki se zaradi alarmantno visokega holesterola sintetičnim zdravilom za nižanje holesterola ne morejo izogniti, pa priporočajo vzajemno uživanje resveratrola ali koencima Q10, ki bosta zavarovala celice in izničila negativne učinke statinov.

S KOMBINACIJO NARAVNIH UČINKOVIN JE LAŽJE 

Kadar holesterol še ni pretirano povišan, je najbolje, da ga znižujemo po naravni poti in se tako izognemo poznejšemu jemanju sintetičnih statinov. Redno gibanje, pravilna prehrana (predvsem manj maščob in soli ter več rib, zelenjave in sadja) in prenehanje kajenja naj bodo prvi ukrepi, ki jih lahko pospremite z uživanjem naravnih izdelkov, namenjenih nižanju previsokega holesterola. Obstaja več takih naravnih sestavin, učinek pa je najboljši, kadar so združene. Kot najučinkovitejša se je tako pokazala kombinacija hitozana, artičoke, fermentiranega rdečega riža, bioflavonoidov in vitamina C. Te učinkovine skupaj na različne načine znižujejo slab holesterol in zvišujejo dobrega. Hitozan, ki ga pridobivajo iz hrustančnih lupin morskih živali, je denimo bogat vir glukozamina. Znanstveniki so dokazali, da ta v človeškem organizmu učinkuje kot vlaknina in lahko nase veže maščobe. Zaradi te lastnosti predvidevajo, da uživanje hitozana zmanjšuje tveganje za razvoj ateroskleroze in drugih sorodnih obolenj, ki nastanejo zaradi povišanih vrednosti holesterola in čezmernega uživanja maščob. Ljudje, ki se kljub visokemu holesterolu nikakor ne morejo odreči nasičenim maščobam in se velikokrat pregrešijo z uživanjem slanine, rdečega mesa, masla ter podobne hrane, bi morali obvezno uživati izdelke s prej naštetimi naravnimi učinkovinami. Te lahko vsaj delno izničijo škodo, povzročeno z neprimerno izbiro prehrane. Še bolje pa bo, če se nižanja previsokega holesterola lotite celostno, tako z zdravo prehrano kot z uživanjem koristnih in dokazano učinkovitih naravnih izdelkov.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.