Pralni oreščki v vrečici, 100 g

V uporabi kot sredstvo za pranje perila in čistilo. V uporabi kot sredstvo za pranje perila in čistilo.
534536 3781

Ocene in mnenja

Opis

Pralni oreščki (sapindus mukorossi)
Izhajajo predvsem iz severne Indije in Nepala, kjer so že stoletja v uporabi kot sredstvo za pranje perila in čistilo. Pralni oreščki so veliki približno kot češnja in so v zrelem ter posušenem stanju svetlo do temno rjave barve. Ta vrsta pralnih oreščkov (mukoross) vsebuje najvec saponina (ca. 13%). Indijskih oreščkov je še več vrts: vrsta, ki izhaja iz centralne Indije (indikus) in je črne barve ter vrsta iz jušne Indije (trifolatius), ki je velika kot zrno graha.

Saponin se ne nahaja na površju oreščka (lepljivi zaradi vsebnosti sladkorja), temveč v sami sredici. Saponin rastline proizvajajo kot zaščito pred napadi škodljivcev, obenem pa je to sredstvo z visoko sposobnostjo čiščenja. Odvisno od letine in sušenja so lahko orešcki bolj ali manj trdi oziroma tudi bolj ali manj lepljivi.

Pralni oreščki so idealni za pranje perila v pralnem stroju. Ko pridejo v kontakt z vodo, ustvarijo milnico, ki pa se le rahlo peni. Lepljiva snov na oreščkih je sladkor in ne saponin! Lahko pa njihovo milnico uporabljamo tudi kot univerzalno čistilo v gospodinjstvu oziroma za umivanje las in telesa. Pomembno je, da z uporabo tega sredstva nikakor ne obremenjujemo okolja ter da je koži prijazno in zatorej primerno tudi za alergike oziroma bolnike z nevrodermitisom.

Za vsako pranje potrebujete 7-10g (= 4-8 polovic oreščka) pralnih oreščkov. Dobro zavezane v bombažno ali laneno vrečko dodajte med perilo direktno v boben. Manjši koščki oreščka pomenijo boljši učinek pranja, saj se saponin tako lažje izloča! Zunanja in notranja stran oreščka sta namreč vodo-odbojni, saponin se v vodo izloča samo na mestih, kjer orešček prelomljen. Torej s strani.
Običajno umazano perilo lahko s pralnimi oreščki operemo enako dobro kot z običajnimi sredstvi za pranje. V primeru oljnih oziroma mastnih madežev priporočamo predhodno uporabo naravnega sredstva za odstranjevanje madežev.

Pralne oreščke lahko uporabljamo pri vseh temperaturah in za vse vrste vlaken (tudi volno in svilo). Pralni oreščki še posebej dobro delujejo na barvasto perilo, saj ohranjajo barve sveže. V primeru pranja belega perila pripročamo uporabo naravnega in za rastline nevtralnega sredstva za beljenje (soda), sicer se lahko perilo sčasoma obarva sivo. Uporaba mehčalca ni potrebna, saj pralni oreščki ohranjajo perilo mehko in prijetno na otip.

Pralni oreščki so brez vonja. V primeru želje po vonju lahko v predal za dodajanje mehčalca kanete nekaj kapljic eteričnega olja (npr. sivka). Kapljanje eteričnega olja na vrečko s pralnimi oreščki ni priporocljivo, saj bi voda tako odplaknila ves vonj. Za uporabo sredstva za mehčanje vode se odločite na podlagi testa trdote vaše vode oziroma na podlagi navodil za uporabo pralnega stroja.

V vodo damo nekaj pralnih oreščkov in jih skuhamo. Na ta način dobimo milnico, ki je primerna za ciščenje vseh vrst površin. Pralne oreščke namreč odlikuje njihovo antibakterijsko delovanje.

Pralni oreščki so tudi odlično sredstvo za nego kože in las. Umivanje z milnico iz pralnih oreščkov las ne le očisti, temveč jih tudi neguje. Po umivanju jih boste zlahka razčesali, izkazovali bodo več volumna in se počasneje ponovno namastili. Obenem se zmanjšuje možnost nastajanja prhljaja. Nekatere raziskave pa so tudi dokazale, da lahko redna uporaba pralnih oreščkov upočasni izpadanje in sivenje las. Vendar ne toliko zaradi čudežnih učinkovin, ki bi jih oreščki vsebovali, temveč enostavno zato, ker si jih umivamo na zanje tako neobremenjujoč način. Brez kemikalij.

Pralni oreščki so obnovljiv vir sredstva za pranje. V primerjavi z drugimi sredstvi za pranje (tudi biološko razgradljivimi oziroma iz naravnih surovin) veliko manj onesnažujejo vodo. Preostanek po pranju pa enostavno spremenimo v kompost.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Celovito razstrupljanje - preprosti napotki za izboljšanje zdravja in počutja

KAKŠNA JE VLOGA JETER
Sodelujejo pri prebavi, tako da vsrkavajo maščobe in vitamine. Razdeljujejo hranila iz hrane. Odstranjujejo v krvi nakopičene strupe in tako pomagajo čistiti kri. Proizvajajo pomembne beljakovine v krvi, predvsem albumin, ki uravnava izmenjavo vode med krvjo in tkivi, in komplement, ki je pomemben za delovanje imunskega sistema.

• Zagotavljajo dejavnike strjevanja krvi, kar je še posebej pomembno pri poškodbah.

• Telo oskrbujejo z beljakovino globin, sestavino hemoglobina, ki je prenašalec kisika v krvi.

• Tvorijo holesterol in beljakovine, ki po telesu prenašajo energijsko gorivo v obliki maščob.

• Skladiščijo glukozo, ki je telo trenutno ne potrebuje. Glukoza se skladišči v obliki glikogena, ta pa se po potrebi razgradi nazaj v glukozo in se izloči v krvni obtok.

• Uravnavajo raven aminokislin v krvi. Aminokisline so osnovne sestavine beljakovin.

• Z rednim odstranjevanjem bakterij in nevtralizacijo strupov ščitijo telo.

• Filtrirajo številne kemične in odpadne snovi v krvi.

• Dnevno izločijo več kot liter žolča, ki odstranjuje odpadne snovi. Hrana in voda vsebujeta veliko snovi, ki niso hranila, zato morajo jetra stalno delovati, da redno odstranjujejo strupe.

• Shranjujejo vitamine A, B, D, E, K in druge ter jih izločajo v kri, ko se njihova vsebnost v krvnem obtoku zmanjša.

• Pomagajo odstranjevati stare krvne celice.

• Sladkor in maščobe pretvarjajo v beljakovine in obratno, pri čemer vzdržujejo raven sladkorja v krvi.

• Jetra se sama obnavljajo, tako da tvorijo nove celice, potem ko stare ali poškodovane odmrejo.
Celovito razstrupljanje; Založba Didakta - www.didakta.si

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Neopredeljen Neopredeljen
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja