Jernej Krpan, svetovalec

Monika Kozjek

Jernej Krpan, svetovalec

Zaposljen pri podjetju: MASEL d.o.o., Savlje 89, Ljubljana, 1000 Ljubljana

Tip svetovalca: SVETOVALEC (svetovalec za področje Enerzone)

Splošno

Kaj je zona, ki jo upoštevajo produkti Enerzona?

Dr.Sears je hormonsko delovanje hrane izkoristil za svojo metodo zdravega prehranjevanja, ki vodi do izboljšanja in zaščite zdravja. Ugotovil je, da za vstop v zono moremo imeti pravilno razmerje kalorij iz ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob (40% : 30% : 30%), med njimi veliko vlakni in nekaj gibanja!

Zona je metoda zdravega prehranjevanja, ki temelji na našem genskem zapisu. To je program modulacije hormonov, ki s pomočjo hrane vzpostavlja ravnotežje inzulina in glukagona ter krvnega sladkorja in omogoča zmanjšanje zaužitih kalorij brez lakote, utrujenosti in občutka prikrajšanosti.
S takšnim načinom prehranjevanja ne boste izgubili deset kilogramov v desetih dneh, ampak boste hujšali pol kilograma na teden, kar je zdrav način hujšanja. Shujšali boste za vedno, pri tem pa boste uživali v okusnih obrokih hrane, ki jo imate radi.
S prehrano v zoni dosežemo ravnotežje hormonov inzulina in glukagona ter »dobrih » in »slabih« eikozanoidov. To hormonsko ravnotežje pa nam zagotavlja odlično telesno in duševno zdravje ter normalno telesno težo za celo življenje. Takšno izvrstno, odlično stanje zdravja je dr.Barry Sears poimenoval zona zdravja, torej mu lahko rečemo tudi območje odličnega zdravja.

Načela zone so:

  • Razmerje kalorij iz ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob je 40% : 30% : 30%
  • Enakomeren vnos hrane ves dan (pet obrokov)
  • Sprememba v izbiri maščob (izbiramo dobre »zdrave« maščobe)
  • Zmerna telesna dejavnost
  • Dodajanje esencialnih maščobnih kislin omega-3
Ker zadostna količina beljakovin varuje ženske pred osteoporozo in infarktom, se kot dnevni minimum za ženske priporoča 75g vnosa beljakovin, manj pa lahko zaužijejo le ženske drobne postave in z malo aktivnosti. Druga ugotovitev je bila, da je treba odmerek omega-3 za varovanje zdravja povečati na 2.5g. Za vnetne bolezni, kot tudi za težje nevrološke bolezni pa je potrebno jemati še višje odmerke omega-3, do 5g. Ravno veliki odmerki omega -3 so tisto po čemer se običajna zona razlikuje od protivnetne diete in diete proti nevrološkim boleznim. Torej, tudi pri težkih boleznih zonska prehrana ostaja enaka, povečajo se samo odmerki omega-3. Čim bolj ste bolni, tem bolj se morate izogibati hrani »slabe« izbire. Vedno pa je obvezna še zmerna telesna aktivnost.
Še naprej ostaja neizpodbitno dejstvo, da je življenje v zoni preventivni zdravstveni program, ne pa shujševalna dieta, čeprav se s takim načinom življenja odvečni kilogrami izgubijo za vedno na zdrav način!

Komu je potrebna zona?      

Potrebna je vsem ljudem, ki se želijo zdravo prehranjevat, biti vitki in zdravi ter imeti veliko duševne in telesne kondicije.
Zona je še posebej potrebna tistim, ki imajo razmerje trigliceridov in HDL večje od 2, tistimi, ki imajo v družini kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, alergije, rak, osteoporoza, avtoimunske bolezni, kot so revmatizem, nekatere vrste alergiji…
Ker je zona preizkušena in priznana znanstvena metoda zdravega prehranjevanja, je primerna za vso družino, za otroke, študente, športnike, bolnike…

Razlike med zono in drugimi metodami in dietami, ki znižujejo inzulin
Vse dosedanje diete in metode temeljijo na nizkem glikemičnem indeksu (GI), ki ga ima hrana bogata z založnimi (integralnimi) ogljikovimi hidrati. Ta hrana se bolj počasi presnavlja v krvni sladkor, kar znižuje izločanje inzulina in raven sladkorja v krvi. Čeprav so nekatere diete z nizkim GI zdrave in imajo uravnotežene obroke, se jih je zaradi pripravljanja hrane posebej zase in posebej za družino ter zaradi odpovedovanja in občutka prikrajšanosti zelo težko držati. Če vam je česar koli težko boste slej ko prej to prenehali početi!
Poleg tega samo uravnoteženost inzulina ni dovolj za dobro zdravje. Pomembno je tudi ravnovesje eikozanoidov oziroma ustvarjanje »dobrih« eikozanoidov, brez katerih ni trajnega trdnega zdravja. Za ustvarjanje »dobrih« eikozanoidov pa je nujno dovolj prečiščenih maščobnih kislin omega-3. Zona ne temelji na glikemičnem indeksu, ampak na glikemični obremenitvi.
Glikemična obremenitev je zmnožek glikemičnega indeksa in količine sladkorja, ki ga zaužijemo. Zato je dovoljena prav vsa hrana, ampak vedeti moremo, kako jo jesti, da še vedno ostanemo v zoni. Če pa tudi kdaj »pademo« ven iz nje, nič zato, saj se že z naslednjim obrokom lahko spet vrnemo. Moremo pa vedeti, da potrebujemo vsaj 48 ur, da inzulin in glukagon ter eikozanoide spet uravnovesimo.

Zona je protivnetna dieta   

Kako lahko nadzorujemo nadzor nad vnetnimi procesi v telesu?
Najprej z nadzorom inzulina, katerega bomo obdržali v normalnih mejah z zmerno aerobno aktivnostjo in z zonsko prehrano, kar pomeni razmerje kalorij iz ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob 40% : 30% : 30%, potem pa še z nadzorom nastanka provnetnih (slabih) eikozanoidov. Ravnovesje provnetnih in protivnetnih eikozanoidov bomo dosegli (poleg nadzorovanja inzulina) tudi z zmanjšanim uživanjem maščobnih kislin omega-6 (olja iz semen) in s povečanim uživanjem maščobnih kislin omega-3. To pa so tudi sicer elementi življenja v zoni!

Splošno iz spleta

Diabetes in okoljski dejavniki: nekatere prehranske možnosti za zmanjševanje tveganja Jernej Krpan, 2016, diplomsko delo

 

Jernej Krpan, svetovalec - Nasveti strokovnjaka

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.